التهاب تاندون کف پایی ، فاشئیت پلانتار

و تمرینات ورزشی

 

maxresdefault 

التهاب تاندون کف پایی  یا فاشئیت پلانتار، تورم بافت ضخیمی در کف پا است. فاشیای پلانتار، نوار ضخیمی از بافت در کف پای می باشد که کارش ایجاد و پشتیبانی از قوس پا است. متعاقب استفاده نامعقول و یا مفرط از پا، فاشیا می تواند ملتهب شده و باعث درد گردد که این خود باعث سخت تر شدن راه رفتن خواهد شد.

 

این بیماری در مردان به خصوص در محدوده سنی ۴۰ تا ۷۰ سال شایع تر از زنان است. این بیماری همچنین می تواند در افراد جوانتر به ویژه ورزشکاران و سربازان که اغلب روی پای خود می ایستند، دیده شود.

 

 

  • علت التهاب تاندون کف پایی

 

همان طور که قبلأ اشاره شد ، فاشئیت بدلیل آسیب استفاده بیش از حد است که در نتیجه پیاده روی بیش از حد، دویدن طولانی و پیاده روی با پای برهنه است. چاقی، افزایش وزن ناگهانی ، کفش های نا مناسب همگی از عوامل خطرساز برای ایجاد فاشئیت پلانتار است. در صورتی که تاندون آشیل و یا ماهیچه های ساق پای شما بیش از حد سفت و تحت فشار باشد، می توان گفت شما را در معرض خطر بالایی از ایجاد فاشئیت پلانتار در برهه ای از زندگیتان خواهید بود.

 

کارشناسان بر این باور بودند که خار پاشنه عاملی برای فاشئیت پلانتار است، اما در حال حاضر اعتقاد بر این است که خار پاشنه، نتیجه ی فاشئیت پلانتار است و نه علت آن. خار پاشنه، رشد زائده کوچک استخوانی در سطح زیرین استخوان پاشنه است.

 

plantar-fasciitis_physiotherapy

شایع ترین علامت فاشئیت پلانتار، درد در زیر پاشنه پا می باشد، که معمولا” در صبح بدتر است ، اما ممکن است در طول روز بهبود یابد. در پایان روز، درد شما ممکن است تبدیل به یک احساس مبهم درد در کف پا شود. با این حال، اگر شما فعالیت هایی مثل دویدن یا بالا رفتن از پله داشته باشید، دردتان ممکن است تشدید شود.

 

 

  • تشخیص فاشئیت پلانتار

 

پزشک شما ممکن است از شما سوالات خاصی در مورد بیماری شما بپرسید. او جهت یافتن هر گونه تورم یا حساسیت، پای شما را معاینه خواهد کرد. وی ممکن است از شما بخواهد بایستید و راه بروید. پزشک ممکن است از شما را مورد شغل و یا ورزشتان پرسش کند. ام آر آی  MRI ممکن است توسط پزشکتان برای تایید تشخیص فاشئیت پلانتار درخواست گردد. اگر وی مشکوک به شکستگی یا آرتروز باشد ممکن است  شما را برای انجام عکس رادیولوژی Xray بفرستد. اشعه  X   در تشخیص فاشئیت پلانتار کمکی نمی کند چرا که رباط ها به وضوح دیده نمی شوند.

 

 

  • درمان فاشئیت پلانتار

 

جهت استراحت کافی پا، نیاز به کاهش راه رفتن حتی در داخل خانه می باشد. تا حد ممکن باید از پیاده روی یا دویدن بر روی سطوح سخت اجتناب شود. استفاده از یخ دو بار در روز به مدت ۱۰ – ۱۵ دقیقه به کاهش درد مرتبط با این وضعیت کمک خواهد کرد.

 

برخی ورزش ها مثل کشش ساق پا می تواند انجام شود. فیزیوتراپیست، یک متخصص قابل اعتماد است که می تواند این تمرینات را آموزش دهد. استفاده از کاپ پاشنه ، پد پاشنه  و … نیز کمک کننده است. همچنین ، پزشک شما ممکن است توصیه به استفاده از اسپلینت های شبانه بکند که با کششی که ایجاد می کند، اجازه می دهد تا فاشیای آسیب دیده ترمیم شود. پوشیدن کفش مناسب با قوس خوب نیز درد فاشئیت پلانتار را کاهش می دهد.

 

داروهای ضد التهاب تا حدی کمک کننده اند، اما این داروها نمی توانند بیماری را درمان کنند. داروها تنها به کاهش درد به دنبال برخی فعالیت های ورزشی کمک می کند.برخی پزشکان طرفدار استفاده از تزریقات استروئیدی (کورتون) هستند که می تواند تسکین پایداری را در درصدی از بیماران ایجاد کند، اما دردناک است. استروئیدها تنها حالت مسکن دارند و بیماری را درمان نمی کنند.

 

اگر این درمان ها شکست بخورد،  پزشکان ممکن است پای آسیب دیده را به مدت ۳ -۶ هفته گچ کوتاه بگیرند (تا زیر زانو) . این درمان در کاهش درد و التهاب اغلب موفقیت آمیز است. شما همچنین می توانید از آتل استفاده کنید که در زمان استحمام می توانید آن را بردارید. اگر همه درمان های محافظه کار با شکست مواجه شد ، در وحله بعد ممکن است عمل جراحی برای آزاد کردن فاشیای سفت و ملتهب توصیه شود.

 

 

  • فیزیوتراپی

 

  • لیزر درمانی
  • شاک ویو
  • تکار
  • و…

 

 

  • پیش آگهی فاشئیت پلانتار

 

درمان های محافظه کار به احتمال زیاد باعث بهبود کیفیت زندگی بیماران می شود، اما این درمان ها ممکن است ماهها تا سالها برای بهبود این وضعیت زمان ببرد. هر چه درمانتان زودتر شروع شود، شانس بهبود پایتان بیشتر است.

 

 

  • پیشگیری از فاشئیت پلانتار

 

حفظ انعطاف پذیری خوب در اطراف مچ پا، بهترین راه برای جلوگیری از فاشئیت پلانتار است. مراقبت خوب از پاها با پوشیدن کفش مناسب که قوس خوبی داشته باشد، ضروری است. از پابرهنه راه رفتن حتی در داخل ساختمان و پوشیدن دمپایی اجتناب کنید. اگر شما یک ورزشکار باشید، ممکن است برای جلو گیری از عود مجدد بیماری، به مشاوره یک مربی بدنساز متخصص نیاز داشته باشید.

 

 

  • عوارض فاشئیت پلانتار

 

اگر فاشئیت پلانتار درمان نشود، ممکن است درد پاشنه به صورت مداوم در حالت ایستاده و یا در هنگام راه رفتن وجود داشته باشد. این کار بدون شک در کیفیت کلی زندگی شما تأثیر می گذارد.

 

 

  • درمان با تمرینات توانبخشی

 

لازم به ذکر است این تمرینات برای اشخاصی که درد کف پا دارند نیز بسیار مفید است.

 

plantar-fasciitis-stretching-elmevarzesh

 

تمرینات ورزشی التهاب تاندون کف پا

 

تمرین شماره یک  Prone hip extension

بر روی زمین دراز بکشید، دست ها را در کنار بدن قرار دهید و سر و سینه را بلند کنید؛ عضلات شکم را منقبض کرده و در حالی که باسن خود را سفت کرده اید از مفصل ران پای آسیب دیده را رو به بالا حرکت دهید ، حدود ۲۰ سانتیمتر از زمین جدا کنید .ساق پا را مستقیم نگه داشته و این وضعیت را به مدت ۵ ثانیه نگه دارید سپس پا را شل کرده و به آرامی پایین آورید. این حرکت را  در دو ست و هر ست با ۱۵ تکرار انجام دهید.

 

تمرین شماره دو Side-lying leg lift

به پهلو بر روی زمین روی سمت سالم خود دراز بکشید  به نحوی که پای آسیب دیده در بالا قرار گیرد. درحالی که عضلات ران سفت کرده اید پای آسیب دیده را به ارتفاع ۲۰ تا ۳۰ سانتیمتر از زمین جدا کنید، ساق پا مستقیم باشد. حال پا را به آرامی رو به موقعیت اول حرکت دهید. این حرکت را در دو ست و هر ست با ۱۵ تکرار انجام دهید.

 

تمرین شماره سه Frozen can roll

روی یک صندلی بنشینید، با استفاده از یک بطری آب خصوصا” اگر آب یخ زده باشد، قوس کف پای آسیب دیده را روی آن بگذارید و به مدت ۳ تا ۵ دقیقه پا را روبه جلو و عقب حرکت دهید، این حرکت اگر در صبح انجام شود بهتر است.

 

تمرین شماره چهار Towel stretch

روی یک سطح سخت پاها را دراز کنید؛ با استفاده از یک حوله؛ آن را به دور پای آسیب دیده حلقه کنید، سپس در حالی که انگشتان پا صاف و کشیده هستند، حوله را به سمت بدن حرکت دهید تا کشش ایجاد شود، این وضعیت را ۱۵ تا ۳۰  ثانیه نگه دارید سپس حوله را شل کنید.این حرکت را ۳ بار تکرار کنید.

 

تمرین شماره پنج Standing calf stretch

به فاصله یک دست از دیوار فاصله بگیرید پای آسیب دیده را نسبت به پای سالم عقب تر قرار دهید؛ سپس در حالی که کف دست ها را بر روی دیوار قرار داده اید؛ به آرامی بدن را به دیوار نزدیک کنید، تا زمانی که در ناحیه ساق پا کشش احساس شود،  در این وضعیت ۱۵ تا ۳۰ ثانیه بمانید، سپس به موقعیت اول برگردید .این حرکت را ۳ بار تکرار کنید. می توانید در طول روز این حرکت را چند بار تکرار کنید.

 

 

پلانتار فاشیا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Follow by Email
Instagram
SOCIALICON